Január 3 16.00

1998 HongKong után MOSZKVA

Második rengés

CSAK A TÖZSDEFÓRUMBAN

Az év további értékelése az elemzések rovatban

 

A Külföldi események elemzése azért fontos, mert az 1997-es hongkongi krach óta bebizonyosodott, hogy jelentös befolyással bírnak a magyar eseményekre.

Az 1997-es egy napos krach után idén már amerika is hosszabban reagált, az európai fejlett piacok tartós beesése, pedig eddig nem látott esemény volt.

Egy kicsit a MAGYAR elemzéshez hasonlóan itt is az idei évre tekintve nézek vissza.

A külföldi piacok közül a világ legjelentösebb piaca az amerikai, bár még tart a bull piaccal járó töretlen optimizmus, mégis az idén már komolyabb veszéllyel kellett szembe nézni, az ázsiai virus átterjedt a világgazdaságra. A sorozatos kamatcsökkentésekkel egyelöre sikerült a befektetöi bizalmat megerösíteni.

1998 Nagymértékü optimizmussal kezdödött Ázsiában a Hangseng 11700-ig emelkedett, az USA-ban a cégek eredményeitöl való félelem miatt, csak februárban kezdett emelkedni a Dow Jones, de azután egy kij junusi korrekció mellett meg sem állt 9300-ig, ami julius végére ért el. Közben egy kis piac az orosz folyamatosan esett, de az IMF segély akcióban bizva itt is emelkedés kezdödött, ami néhány nap alatt újra esésbe váltott. Augusztus elejére a Dow J. is esni kezdett. Elejét vette egy 1987-óta nem látott néhány országban annál súlyosabb eladási láz, ami Budapesten is soha nem látott árfolyam csökkenéseket okozott.

Az események azt mutatták, hogy mivel az oroszok tökepiaci súlya jelentéktelen, csak politikai hatásuk, volt jelentös, hogy a fejlett piacoknál is igen feszítettek az árfolyamok és bármely csekély negatív hír is pánikot indíthat el. Az orosz kincstárjegy piacon komoly vesztességeket szenvedö szereplök a Deutsche Bank, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Nomura, CSFB, Bankers Trust és még rengeteg cég azért tetemes vesztességet szenvedett és ennek áttételei, és az ezután robbant LTCM botrány amiben szintén komoly vesztességet szenvedtek a nyugati vezetö pénzintézetek, összeomlással fenyegettek.

A bajokat sikerült idölegesen elhárítani, de például a legnagyobb bomba Brazilia esetében nyújtott hatalmas pénzügyi támogatást követö eufória után, nagy visszaesés következett, kicsit az éveleji ázsiai eseményekhez hasonlóan.

Az amerikai befektetök a technológiai részvények vásárlásába kezdtek, ami igen veszélyes és a bóvli kötvények esetére hasonlít, hiszen nem erról van szó, hogy túlértékeltség van, mint egyes bluechippeknél, hanem a fundamentális tényezök teljes figyelmen kivül hagyása, amely a tulipánhagyma effektus óta rengetegszer megfigyelhetö a tökepiacon és azért veszélyes, mert a befektetett töke teljesen megsemmisül ellentétben az akár kicsit túl is értékelt tulajdoni viszony megtestesülésével, ahol azért valamivel rendelkezik a részvény tulajdonos és a bizalom föntmaradhat, hiszen akár több éves rossz teljesítmény esetén is bizhat abban, hogy valaha érték keletkezik tulajdonából.

A helyzet óriási robbanással fenyeget, de nem lehet tudni mikor.

Mindenesetre a nyugati vezetö pénzintézetek bölcsességében bízó befektetöket eléggé megrendítheti a hasonló buboréknak ( csak annak még technológiai alapja sem volt) bizonyult OROSZ GKO-k esete, ami egy 6 éves gyereknek is nyilvánvaló pilóta játék volt, de senki nem akart kimaradni belöle.

Egy kicsit hasonló a helyzet az internet részvényekkel.

Mégis nehéz elörejelzést adni, hiszen 1996-ban is már félelemmel tekintettek az elemzök a tökepiacra áramló kezdö befektetökre és azóta a 4. Évbe lépünk és az USA-ban a korrekciónak számító 20% csökkenésnél mindig sikerült visszarántani a gyeplöt.

 

Somló János

Folytatás az elemzéseknél:

Somló János