Kedves Érdeklõdõ Diák!

Ennek az oldalnak az a célja, hogy röviden bemutassa mit várok el az esetleges jelentkezõktõl és cserébe én mit próbálok biztosítani. Az elsõdleges célom ezzel, hogy mintegy elõszürõként funkcionáljon ez az információ, a tapasztalatom szerint sokszor hibás kép él azzal kapcsolatban, hogy egy laborban és kutatócsoportban folyó munka mit is takar. Az oldalon lejjebb van néhány humorosnak szánt szösszenet ami ugyanezt próbálja megfogni.

Az egyik legfontosabb, hogy szorgalmas és kitartó munkavégzésü diákokat keresek akik stabil elméleti alapokkal rendelkeznek. Ha ezek közül valamelyik nem áll rendelkezésre, akkor ne jelentkezz. Fontos a csapatmunka: a többi diákot, mühelyeseket, tanárokat tisztelni kell. A kísérleti munka tele van kudarccal és frusztrációval: a sikeres munkához kell a hibatürõ képesség, nyugodtság. Fõleg annak aki még bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy akar-e és képes-e tudományos kutatómunkát végezni, lehetõséget adok a munkára egy jól definiált idõtartamra, majd ezt követõen át lehet gondolni, hogyan tovább. A megbeszélt próbaidõt követõen nincs senkinek sem kötelezettsége, de a megbeszélt próbaidõ alatt a szorgalmas munkavégzés elvárás.

A kísérleti munka természete miatt vannak a laborban diákok akik nem tudományos kutatómunkát fognak a jövõben végezni és például alkalmazott fizika szakirányon végeznek. Én nagyon tisztelem az alkalmazott fizika iránt érdeklõdõ kollégákat és diákokat, ezt nagyon fontos és hasznos tevékenységnek tekintem. Az ilyen diákok jövõbeni karrierjét azzal igyekszem elõsegíteni, hogy részükre is igyekszem céges szakmai kapcsolatokat kiépíteni és fenntartani.

Bár "jó bornak nem kell cégér", megpróbálom néhány objektív adattal alátámásztani, hogy ez miért egy sikeres csoport:
 • a végzett diákok egy jelentõs része külföldön szerzett/szerez PhD fokozatot. Ez tünhet kudarcnak, hogy a legjobb diákok a csoportot elhagyják, de egyben siker is ez, amit személy szerint én mindíg bátorítottam.
 • a diákok mobilitását igyekszem segíteni azzal, hogy részükre a személyes kapcsolataim révén nyári gyakorlatot szervezek, az eddigiekben megvalósult nyári gyakorlatok listája itt látható: Nyári gyakorlatok listája
 • A nyári gyakorlatok célja a nemzetközi tudományos közösségbe történõ integrálás megkezdése, tapasztalatszerzés, nyelvtudás elmélyítése.
 • emellett a diákok rendszeresen eljutnak nemzetközi és hazai konferenciákra, ez az MSc elõtti diákok esetében a legtöbb kutatócsoportban nem tipikus.
 • a csoportban tudatosan igyekszem a csapatszellemet erõsíteni az esetleges (igen ritkán elõforduló) surlódások simításával (magyarán nem türöm el), az éves kerti partinkkal és esetenként egyéb nem szakmai programokkal. Errõl bõvebben itt találhatsz infókat: A csoportélet
 • A továbbiak, humorosnak szánt anyagok

 • Hogy elmenjen a kedvetek a tudománytól
 • Ez kb. az ars poetica-m és hozzáállásom a tudományhoz
 • Kb. az ars poetica angolul


 • A kiserleti fizika:


  20 % muszertervezes-epites
  10 % forrasztas
  10 % a tobbiek betanitasa
  20 % programiras
  20 % adatkiertekeles
  20 % gondolkodas
  20 % elmeletiekkel targyalas
  20 % irodalmazas
  20 % szivas (debugging, adminsztracio)
  10 % palyazatiras, beszallitokkal targyalas
  20 % cikkiras
  Miert nem jon ki a 100 %? Mert mindez egy elmeleti fizikus 6 oras munkaidejere van normalva.

  Mikor vagy jo kiserletinek:


  Ha nem okoz gondot jegyzokonyvet vezetni
  Ha szivesen dolgozol a kezeddel
  Ha nem leszel ideges amikor vmi elromlik
  Ha akkor se leszel ideges amikor egyszerre 2 dolog romlik el
  Ha hajlando vagy keresni 500 oldalas muszerleirasokban
  Ha szorakoztat a problemamegoldas
  Ha ismered a fizikai allandokat dimenziokkal
  Ha akarod erteni a vilag hogyan mukodik
  Ha elvezed amikor rajossz, a fizikaban semmi se veletlen pl. [E/H]-nak Ohm a dimenzioja, es megerted, hogy mindez miert van igy (a vakuum impedanciaja)
  Ha szeretsz csoportban dolgozni
  Ha tudsz egy konstans szinvonalat hozni a munkadban, ebbe beleertve a rendszeres laborlatogatast

  Még néhány gondolat:

  Mindenki kovet el hibakat a laborban. A fontos, hogy belassuk, elmondjuk masoknak, hogy mindnyajan tanuljunk ebbol. Masodszorra elkovetni ujra egy hibat, nem elfogadhato.
  Cikket irni ugy lehet megtanulni, hogy sokat olvasunk.
  A tudomanyos sikerhez szorgalom, kitartas, tehetseg, es szerencse (ebben a sorrendben).
  A muszerek amivel dolgozunk egy jobb auto-lakas-haz ertekuek. Te kolcsonadod az autodat-lakasodat egy hanyag kollegadnak aki nemtorodom modon hasznalja?
  Elofordul mindekivel, hogy varatlan helyzet adodik, amitol nem tudja ugyanazt a munkaszinvonalat hozni, a legjobb ezt rogton kommunikalni es nem megvarni amig a temavezeto veszi ezt eszre.

  Vegul nehany szosszenet:


  Better to research something than live for nothing
  after Gen. George S. Patton
  It is better to fail in originality than to succeed in imitation.- Herman Melville